Amasya'daki Gezilecek Yerler - Gezmenizi Tavsiye Ettiğimiz Yerler

 Bu yazımızda sizlere Amasya hakkında bilgiler vereceğiz. Şehrin içindeki ve yakınlarındaki gezilecek yerlerinden bahsedeceğiz. Sizler de Amasya hakkında yorumlar kısmından bilgiler verebilirsiniz. 



Bu yazımızda sizlere iki yakası bir türlü bir araya gelmeyen, yani şehrin girişinden çıkışına kadar yol boyunca Yeşilırmak geçen, şehzadeler şehri Amasya'dan bahsedeceğiz. 



Amasya Orta Karadeniz'de yer alan bir vadi üzerindedir. Şehrin neresinde durursanız durun etrafınıza baktığınızda her iki yanınızda da devasa dağlara şahit olabilirsiniz. En eğlenceli olan gezi yolu Ramazan ayında trafiğe kapanır, gösteriler hazırlanır, akşamın serinliği ile insanlar çınarların altında sahura kadar vakit geçirebilirler. 



Işıklar ile süslenmiş olan Yalıboyu evleri Irmak kıyısındadır. Yalıboyu evlerinin arkasında istasyon köprüsünden geçerek başka bir dünyaya açılan kapı gibi "içeri şehir" ile karşılaşırsınız . Hiç kimsenin birbirine zarar vermediği, evcil hayvanların sokakta rahatça gezebildiği , hediyelik eşyaların satıldığı, her mekanın önünden geçerken farklı bir müziğe şahit olduğunuz. 





Aşıkların gezerken birbirine yeniden aşık olduğu , farklı farklı lezzetlerin bulunduğu , Anadolu kültürünün iliklerine kadar işlendiği , insana atalarının nasıl insanlar olduğunu hatırlattığı rengarenk bir eskiyi anımsatan sokaktır. 





Bu şehir birçok uygarlığa vatan sahipliği yapmıştır. Bunu yapılan kazılardan görebilirsiniz. Bilinçli ya da bilinçsiz kazılarda mutlaka bir tarihi esere denk gelinir. 

Tabii ki bahsetmezsek olmaz diyebileceğimiz bir konu olan "Ferhat ile Şirin" şehrin Çorum'a giden yolu üzerinde Ferhat'ın, Şirin için deldiği dağ vardır. Oraya güzel bir müze yapılmıştır. Amasya'ya gelen herkesin mutlaka görmesi gerekir. 



Kalesi Amasya'nın her yanından görünebilen bir Harşena dağının üstünde upuzun bir Türk bayrağının bulunduğu bol rüzgarlı bir kaledir. 



Amasya Türkiye devletinin kurulmasına öncülük eden Mustafa Kemal Atatürk'e de ağırlamıştır. Türkiye'yi kurarken günlerini geçirdiği Saraydüzü kışla binası vardır. 




Beyazıt tarafından yaptırılan Beyazıt Külliyesi de Amasya'da görülmesi gereken yerler arasındadır. Yeşilırmak kenarında, içinde cami, imaret, şadırvan, büyük bir çınar ağacı, çeşme ve kütüphane vardır. Görülmesini tavsiye ettiğimiz diğer dini yapılar ise Yorgüc Paşa Camii, Merzifonlu Kara Mustafa Camii, Hatuniye Camii, Hazreti Ömer Camii... 



Biraz da tarımdan bahsetmek gerekirse Amasya'nın merkeze bağlı köylerinde sera tarımı ve meyvecilik yapılmaktadır. Elması ile ünlü olan şehirde aslında çoğunlukla kiraz yetiştirilmektedir. Kısaca küçük ama şirin olan bu şehri herkesin gezmesini tavsiye ederiz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YouTube Shorts Video Tavsiyeleri

Güzel Bir Yemek Tavsiyesi Midye Saganaki Tarifi

Kwai İle Nasıl Para Kazanılır? Kwai İle Para Kazanma Yolları